OBVI, SI NO S'OBLIDA

|
"Quan tenim una conversa interessant amb una persona, intentem cercar en la seva ànima, busquem el seu rostre interior, els seus pensaments i els seus sentiments i no pensem que està utilitzant paraules que consten de lletres, que aquestes no són més que sons que exigeixen l'inspiració d'aire pels pulmons (part anatòmica), que produeixen una vibració per l'expulsió de l'aire a través d'ells i la col·locació especial de la llengua i els llavis (part física) i que, finalment arriba pel timpà a la nostra consciència (part psicològica) i obtenen un efecte nerviós (part fisiològica) , etc. Sabem que totes aquestes parts són completament secundàries, purament accessòries en la nostra conversació, que les utilitzem com a mitjans externs necessaris i que allò essencial del diàleg és la comunicació d'idees i sentiments. La mateixa actitud s'hauria d'adoptar davant l'obra d'art i així conquerir l'efecte directe i abstracte de dita obra".
(Pàgines 93 i 94 del text de V. Kandinsky esmentat en el primer post d'aquest blog)


Fent abstracció: busquem, en un interès compartit, a la persona de la qual són l'ànima, el rostre interior, els sentiments, les idees; i , per altra banda, allò que és comú i general a qualsevol, en moments compartits, no ens interessa per a res.
Des de l'altre costat d'aquest pensament, des de la part de l'ensenyant, què ensenyem? La descomposició de cada cosa, segons les seves parts? O fem, des de les parts, per afavorir l'interès per a la recerca d'aquesta composició, sempre inabastable completament, anomenada persona?